Advertisement

LOGOS TV - KOŠICE, KATEDRÁLNY CHRÁM ( Živý prenos )

LOGOS TV - KOŠICE, KATEDRÁLNY CHRÁM  ( Živý prenos ) Tento priamy prenos sledujete vďaka podpore veriacich. Pomôžte aj Vy.
Svoj príspevok môžete zaslať na účet SK55 0200 0000 0038 1828 7654
Viac informácií nájdete na
Ďakujeme



KOŠICE, KATEDRÁLNY CHRÁM NARODENIA PRESVÄTEJ BOHORODIČKY

Katedrálou košickej eparchie je chrám Narodenia presvätej Bohorodičky na Moyzesovej ul.č.40. Bol postavený za hradbami mesta Košice v rokoch 1882 – 1898 v neorománskom slohu podľa projektu Viliama Kolatseka a staviteľa Ľudovíta Schmidta. Je to jednoloďová stavba s polygonálnym uzáverom presbytéria a dvojicou veží. Priestory lode sú zaklenuté troma klenbami.

Nástenné maľby sú dielom Jozefa Királya. neskôr ich premaľoval Štefan Hegedüš a v roku 1910 výmaľby celého interiéru realizoval Rudolf Orosz. Stropná maľba pozostáva z troch medailónov umiestnených na strednej osi klenby pozdĺž lode. Tvoria ich Krst Krista v Jordáne, Zmŕtvychvstanie Pána a Zoslanie Svätého Ducha. Kompozične sú doplnené bohato geometricky zdobenými pásmi, ktoré lemujú medailónky.

Autorom prístenných stĺpov je košický sochár a rezbár Andrej Bacsó. Balustrády s ozdobami na chóre vytvoril taliansky majster Domenico Riero. Za najstaršiu zachovalú maľbu sa považuje Panna Mária s Ježišom nad centrálnym oknom chrámu. V interiéri chrámu sa nachádza ikonostas dokončený roku 1902 košickým sochárom Jurajom Urrom a kazateľnica tiež zo začiatku 20. storočia.

prenos

Post a Comment

0 Comments